Başkan'dan

Günümüz ve Gündemimiz...

20 Ocak 2019

Ülkemizde ekonomik çalkantıların yaşandığı zor bir yıl geçirdik. Artan enflasyon, döviz kurlarındaki hızlı dalgalanmalar ve ekonomik istikrarsızlık her sektör gibi bir kolu olduğumuz inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Yaşanan bu olumsuz gidişatın durdurularak eski refah günlerimize dönebilmemiz için gerçekçi değerlendirmelerde bulunmamız ve durum kritiklerini iyi yapmamız gerekiyor. Yapılacak gerçekçi değerlendirmeler sonrası çizilecek yol haritası kapsamında adımlar atmak sağlıklı ilerleyişi kolaylaştıracaktır. Bu çerçevede “Yeni Ekonomi Programı” kapsamında  açıklanan yol haritasına bağlı kalınarak ve ülke menfaatleri göz önünde tutularak uzun vadeli programların hayata geçirilmesi ekonomik darboğazdan güçlenerek çıkışın yolu olacaktır. Günü kurtarmak adına atılan anlık adımlar uzun vadede karşımıza çıkacak daha negatif tabloların öngörülememesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle bütün değişkenleri göz önünde bulundurarak geliştirilen stratejilerle hareket edilmesi ve YEP vaatlerinin gerçekleşmesi halinde bu negatif tablodan kurtulabiliriz.

Yaşanılan ekonomik çalkantılar sonrasında iç pazarda oluşan daralmalar, ihracatın artık tercih olmaktan çıkarak bir zorunluluk haline geldiğini de bir kez daha bizlere kanıtlamış oldu. Mevcut durumda büyümeyi sürdüren firmalara baktığımızda neredeyse hepsinin ihracat ağlarının güçlü olduğuna şahit oluyoruz. İhracatı güçlendirmek adına firmaların kendilerini anlatabildikleri en önemli platform ise uluslararası fuarlardır. Fuarların global kimliklerini pekiştiren unsurların başında da uluslararası marka değerine sahip yabancı firmaların da fuara katılım göstermesi geliyor. Bu amaçla bu yılki fuarımızda; İtalya, İspanya, Almanya başta olmak üzere, Portekiz, Mısır, Hindistan, Çin, Tayvan, Sırbistan ve İran’dan gelen firmalar da UNICERA’da yeni ürün ve modellerini sergileyecekler.

Sektörümüzün en büyük buluşma noktası olan UNICERA Fuarı’nda bu yıl yabancı ziyaretçi sayısını yüksek tutabilmek adına da birçok çalışma gerçekleştirdik. UNICERA sayesinde kurulacak olan iş birliklerinin ülkemizin yaşadığı iç pazar daralmasında firmalarımıza güç sağlayacağını düşünüyoruz. Bu yıl 05 - 09 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan UNICERA, Türkiye’nin en önemli alım heyeti organizasyonuna da ev sahipliği yapacak. Fuarın ilk iki günü düzenlenecek olan “Alım Heyetleri B2B Eşleştirme Programı”nda, dünyanın dört bir yanından gelecek olan heyetler katılımcı firmalarla birebir iş görüşmeleri gerçekleştirecek. Görüşmelerin tüm katılımcılarımızı memnun etmesini umuyoruz.

UNICERA Fuarı’nın sektöre yeni bir soluk getirme ve ortak bir platform oluşturma amacıyla ilk kez gerçekleştiği 1988 yılında yalnızca 400 m²’lik bir sergi alanına sığması, bugün ise Avrupa’nın ikinci büyük fuarı konumuna gelmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada fuar alanımızın, gelen taleplerle 100 bin m²’ye ulaştığını söylemekten büyük mutluluk duyuyorum. Sektörün ilgi ve alakasıyla her geçen gün çapını daha da büyüten UNICERA, ülke ekonomimize sağladığı katkıyla sektörümüzün prestij fuarı olarak anılıyor.

Üniversite öğrencileri sektörle buluşuyor
Sektörümüzün geleceği olan öğrencilerimizin henüz mezun olmadan sektörle bir araya gelerek vizyonlarını genişletebilmelerini sağlama amacıyla her sene UNICERA Fuarı’na katılımlarını teşvik ediyoruz.

Bu yıl da yine çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerinden genç arkadaşlarımız, fuarımızı ziyaret edecekler. Üstelik; tasarımın büyük önem arz ettiği sektörümüzde, özellikle üniversitelerden gelen genç dimağları farklı çalışma disiplinlerinden gelen isimlerle buluşturabilmek amacıyla “DesignNext’’ etkinliğini organize ediyoruz. Avrupa ve Türkiye’nin önemli tasarımcılarını bir araya getiren etkinliğimizde bu yıl; İtalya’dan Giuseppe Scutellà, Carlo Ciciliot, Antonio Bullo, Paolo  D’arrigo, Fas’tan Hicham Lahlou, İspanya’dan Valentin Garcia, Bern Donadeu, Eduardo Villalón ve Almanya’dan Johann Dück bilgi ve tecrübelerini fuar ziyaretçileri ile paylaşacak. Ayrıca fuar süresince açık olacak Art Gallery’de tasarım sohbetlerine katılan ziyaretçilerimiz, ünlü tasarımcıların tasarımlarını görme imkanı bulmuş olacak.

TİMDER Sohbetlerinde Faruk Eczacıbaşı
Nasıl ki fuarımızı her geçen yıl daha iyi bir hale getirmek için çalışıyorsak diğer faaliyetlerimizde de aynı titizlikle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda sektörümüzün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çeşitli eğitimler, sektörel toplantılar ve ekonomi sohbetleri düzenliyoruz. Bunların yanı sıra 2018 yılında ilk kez “TİMDER Sohbetleri” adı altında yeni bir etkinliğe imza attık. Bu sohbetlerimizin ilkinde de Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı ve  Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı’nı ağırladık.

Geçmişle bugün arasındaki hız ve zaman farklarının, dönüşümün görünen yüzünün ve karanlık tarafının, teknoloji ve dönemin büyük sorunu olan gelir düzeyi eşitsizliklerinin ele alındığı sohbette disruption’ın (yaratıcı yıkım) etkileri üzerinde duruldu.

TİMDER Sohbetleri’nde ele alacağımız farklı disiplinlere ait konularla üyelerimize farklı bakış açıları kazandırmayı amaçlıyoruz. Bundan sonra gerçekleştireceğimiz TİMDER Sohbetleri’nde de yine merak edilen kişileri ağırlamaya devam edeceğiz.