Görüş

“Fuarcılık, İş Hacmimizi Artırmakla Kalmaz, Tüketimi de Tetikler ve Piyasaların Daha Çabuk Canlanmasını Sağlar.”

01 Kasım 2021

Günümüz ekonomisinde rekabet küresel hale geldi. Eskiden sadece kendi şehrimizle, bölgemizle sınırlı bir rekabet vardı. Bilişim ve lojistikteki müthiş gelişmeler sonrasındaysa tüm dünya rakip haline gelebiliyor. Ama aynı şekilde kendi ürünümüzü de tüm dünyaya sunma imkânı elde ediyoruz. Bu noktada en büyük iş ortaklarımızdan biri Fuarcılık sektörüdür. İş hacmimizi artırmakla kalmaz, tüketimi de tetikler ve piyasaların daha çabuk canlanmasını sağlar. Özellikle yeni firmalara, müteşebbislere pazara girme imkânı sunar. Ne üretirseniz üretin, onun satılabilir olması lazım. Satışın yolu da pazarlamadan geçiyor ve fuarlar bu noktada büyük öneme sahip. Sektörlerin ve ekonominin nabzının attığı yerler buralar.

Geçmişte yurt içi fuarlarımız istediğimiz kalitede değildi. Sektörde düzensizlik hâkimdi. Herkes her yerde fuar yapabiliyordu. Fuar adı altında panayırlar düzenleniyordu. Ticaret Bakanlığımızdan, TOBB olarak yurt içi fuarları denetleme yetkisini aldık. Şimdi bu işlere belli standartlar getirildi. Fuar şirketlerini, katılımcı firmaları ve ziyaretçileri memnun eden yeni sisteme geçilmiş oldu. Yurt içi fuar takvimini yayınlıyor ve fuar düzenleyicisi şirketleri yetkilendiriyoruz. Sektörlerin doğru bir biçimde işlemesi için gerekli olan adımları atıyoruz.

Dijital dönüşümle; uluslararası arenadaki rekabette öne geçilmektedir. Ürün veya hizmet, dünyanın her köşesinde tanıtılmakta ve pazarlanmaktadır. Bu kapsamda sanal fuar organizasyonlarını da çok önemsiyoruz. Pandeminin etkisiyle fuarların ertelendiği bir dönemde “Dijitalleşme Sanal Fuarını” gerçekleştirdik. Fuarımız, bir rekora imza atarak 60 bine yakın ziyaret aldı.

Seramik sektörü önemli başarı hikâyesine imza atmış ve küresel ölçekte marka haline gelmiştir. Seramik sektöründe dünyada ilk 10 arasındayız. Kaplama malzemelerinde sekizinci, sağlık gereçlerinde dördüncü en büyük üretici ülkeyiz. Seramik karolar ve sağlık gereçlerinde dünyanın dördüncü büyük ihracatçısıyız. Karolarda Avrupa üçüncüsü, sağlık gereçlerinde ise Avrupa’nın en büyük ihracatçısıyız.

Türkiye’nin toplam dünya ihracatı içerisindeki payının %1 olduğunu göz önüne aldığımızda, dünya ihracatı içindeki payı %3’ün üzerinde olan seramik sektöründeki rekabetçi gücümüz açık ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Anadolu’nun kültür birikiminden izleri de barındıran Türk seramik ürünleri yaklaşık 170 ülkeye ihraç ediliyor. Seramik ürünleri ihracatımız sürekli yükselen bir seyir izliyor. İhracatın en büyük kısmının Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD olması da sektörümüzün fiyat ve kalite anlamında sahip olduğu rekabetçi gücü gösteriyor. Seramik sektörümüze yeterli destek verilirse ihracatımız şu ankinin iki katına çıkabilecek potansiyele sahip.

Seramik, banyo ve mutfak sektörlerinde seçkin markaların en yeni tasarımlarını ve teknolojik ürünlerini sergiledikleri UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı hem üreticilerin hem tüketicilerin odaklandığı çok özel bir buluşma noktası haline geldi. UNICERA’nın gösterdiği başarı da bizler ve sektörümüz için ayrı bir iftihar vesilesi.

Öte yandan UNICERA’ya çok sayıda uluslararası firmanın ve yabancı katılımcıların olduğunu, bu sayıların da her sene arttığını görüyoruz. UNICERA ile Türkiye bir çekim merkezi olduğunu gösteriyor. Sektör birbirini burada bulacağını biliyor. Tüketici sektörü burada bulacağını biliyor. Her sene artan bir coşku ve başarı yakalanıyorsa gidilen yol doğru demektir. Sektörleri büyüten ve geliştiren de öncelikle bu bakış açısıdır, büyük düşünmektir ve daha büyük hedeflere ulaşma kararlılığıdır.

Zira özel sektör olarak her gün yükselen küresel rekabet karşısında rakiplerimizden daha hızlı koşmak zorundayız. Bunun yolu inovasyon ve akıl. Ardından da buna uygun büyük bir çaba gelir, emek gelir. Ne mutlu ki seramik, banyo ve mutfak alanında milli şirketlerimiz dikkat çeken çalışmaları neticesinde özellikle son yıllarda müthiş bir gelişme ve ilerleme kaydetmiştir. Her sene kapsamını ve kapasitesini geliştirmeye devam ederek Türkiye’nin en büyük, dünyanınsa sayılı fuarlarından biri haline gelmesi hiç şüphesiz büyük bir vizyon işi. Emeği geçenleri kutluyorum. Burada yer alan tüm firmalarımızı da tebrik ediyor, başarılar diliyorum.