Başkan'dan

Sektörümüzün Önünün Açık Olduğuna İnanıyorum

05 Mart 2022

Sektörümüzün dünyaya açılan kapısı, UNICERA İstanbul’u bir kez daha başarıyla tamamladık. 2021 yılında düzenlediğimiz UNICERA İstanbul’un pandeminin gölgesi altında kalmış olması ve aradan geçen 20 ayda oluşan fuar özleminin de etkisiyle bu yılki organizasyondan beklentimiz çok büyüktü. Özellikle ülkemizin en önemli tedarik pazarlarından biri olma yolunda önemli bir mesafe kaydettiği kritik bir dönemde gerçekleşecek olması da fuara karşı beklentileri artırmıştı. Sonuç olarak; bir önceki fuardan bu yana yürüttüğümüz titiz çalışmaların karşılığını aldığımız, yabancı ziyaretçi sayısıyla memnuniyet yaratan bir fuara imza atmayı başardık. UNICERA İstanbul bu yıl kendi ziyaretçi rekorunu da geride bırakarak yine adından övgüyle söz ettirmeyi başardı.

Bizler de, yerli ham madde kullanım oranının yüksekliğiyle ve yarattığı katma değerle öne çıkan sektörümüzü, global arenada layıkıyla temsil edebilmiş olmanın gururunu yaşamış olduk. Şimdi önümüzde yepyeni bir fuarın hazırlıkları var, bu sene hedeflerimizi her zamankinden de yüksek tutarak yeni rekorlara ulaşmanın peşindeyiz. Yabancı ziyaretçi sayımız geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaştı, 2022 fuarında ise daha fazla pazardan çok daha fazla sayıda ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.

“Mevcut sorunları çözebilirsek sektörümüzün önünün açık olduğuna inanıyorum.”
Sektörümüz pandemi dönemini fırsata çevirebilen ve rakamlarda yukarı ivmeleri yakalayan sektörlerden biriydi ancak son dönemde ekonomide meydana gelen olumsuz gelişmeler durgunluk dönemine girmemize neden oldu.

Ham madde zamları ve enerji maliyetlerinin artışıyla birlikte, üretici firmaların hâlihazırda verdiğimiz siparişler için zam farkını talep etmeye başlamaları ticaretimizi sekteye uğrattı. Yine sektörümüzü olumsuz etkileyen gıda marketlerinde inşaat malzemelerinin satılması konusunu da 25 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen, Yönetim Kurulu Üyelerimizden Deniz Kaya, Yücel Baran ve Baki Kartalkaya ile birlikte katıldığımız İstanbul Ticaret Odası 50 No’lu Mekanik Tesisat ve Doğalgaz Tesisatı Meslek Komitesi Sektör Toplantısı’nda dile getirdik. Toplantının ilerleyen günlerinde konuyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidileceği açıklandı, umarım ki bu düzenleme sektörümüzü de kapsayacaktır.

15 Ocak 2022 tarihinde ise Yönetim Kurulu Üyelerimizden Cemal Kır, Çiğdem Aras ve Yücel Baran’ın katılımıyla İstanbul Ticaret Odası 49 No’lu Toprak Ürünleri Meslek Komitesi Sektör Toplantısı’nda yer aldık.

Bu toplantıda sektörümüzü sekteye uğratan sorunları dile getirerek olası çözüm yollarımızı aktardık. Nitelikli iş gücü yaratma konusunda Ticaret Odalarımızdan destek isteyerek, meslek okulları konusunun titizlikle ele alınması ricasında bulunduk. Mevcut sorunları çözmenin akılcı yollarını bularak uygulamaya geçirebilirsek, sektörümüzün önünün açık olduğuna inanıyorum.

“TİMDER Ekonomi Sohbetleri’nde uzman isimleri ağırlamaya devam edeceğiz.”
Üyelerimizin yaşanan zorlu dönemi en az zararla atlatabilmeleri için gerekli mercilerle görüşmelerimizi sürdürüyor ve yol gösterebilmek adına alanında uzman isimlerle bir araya gelebilecekleri organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 9 Aralık Perşembe günü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ı, 20 Ocak Perşembe günü ise Ersin Özince’yi ağırladık. Sektörümüzün yoğun katılımıyla gerçekleşen bu buluşmalarda üyelerimiz ekonomik gelişmelerle ilgili merak ettiklerini sorma fırsatı bulmuş oldu. Bundan sonraki süreçte de TİMDER Ekonomi Sohbetleri’nde, alanında uzman isimleri ağırlamaya devam edeceğiz.

“TİMDER Akademi için yeni dönem başlıyor.”
Sektörümüzün en büyük sorunlarından biri olan nitelikli iş gücü eksikliğine çözüm bulmak adına hayata geçirdiğimiz ve 17 yıldır aralıksız olarak düzenlediğimiz TİMDER Akademi için de yeni dönem 22 Şubat Salı günü başlıyor. Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları nedeniyle ilk kez online olarak gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimizi, katılımcılarımızdan gelen talepler ve salgının tamemen etkisini yitirmemiş olmasından dolayı bu yıl da online olarak sürdüreceğiz.

Bu yıl eğitimlerimizde yeni bir konsept üzerinden ilerleme kararı aldık ve gelişim-yetkinlik, dijitalleşme, kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik temaları etrafında şekillenen bir program hazırladık. Firmaların varlıklarını uzun dönem devam ettirebilmeleri için kurumsallaşabilmeleri ve dijitalleşmeleri kritik öneme sahip ve maalesef ki sektörümüzdeki birçok firma bu konuları yeterince önemsemiyor. Bizler eğitimlerimizle bir farkındalık yaratarak firmalarımızı gelişim konusunda teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Sektör firmalarımızdan beklentimiz ise çalışanlarının eğitimlere katılımlarını teşvik etmeleridir. Ulaşabildiğimiz kişi sayısının artması sektörümüzün elde edeceği kazanımları da artıracaktır.