Başkan'dan

Sektörün En Önemli Konusu; Risk ve Karsızlık

02 Ocak 2018

2017 yılı Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 20. Olağan Genel Kurulumuz sonrasında Yönetim Kurulu’muz tarafından uygun görülen Başkanlık görevimin ilk gününde, 2017-2019 Dönemimiz boyunca üzerinde duracağımız ve hakkında titizlikle çalışacağımız ilk gündem maddemizin sektörümüzde yaşanan karsızlık ve risk olduğunu ifade etmiştim. Sektör paydaşlarımıza içinde bulunduğumuz piyasanın en temel sorunu nedir diye sorduğumuzda aldığımız yanıt hep aynı oluyor; karsızlık ve risk. Bu konuda yönetime geldiğimiz günden bu yana neler yapabileceğimiz üzere görüşüyor, sıklıkla üye ziyaretleri yapıyor ve çözüm yolları arıyoruz. TİMDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yaptığım 2015-2017 döneminde sektörün başta bu en önemli iki konusu olmak üzere genel sorunlarını görüştüğümüz “Sektör Toplantıları” gerçekleştirdik. Oldukça başarılı geçen bu toplantılarda hem sektör paydaşları bir araya gelmiş oldu hem de ortak sorunlar üzerinde çözüm önerileri görüşülerek ortak bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Oldukça faydalı olduğunu gözlemlediğimiz bu çalışmamıza bu dönemde devam etme kararı almış bulunuyoruz. Faaliyet alanı oldukça fazla olan sektörümüzün sorunlarını daha iyi bir şekilde irdeleyebilmek adına toplantılarımız dört ana başlık üzerinde inceleme kararı aldık. Kaplama malzemeleri, ısı grubu, sağlık gereçleri ve boru olmak üzere dört farklı bölümde sektörümüzün sorunlarını üyelerimizle birlikte irdeleyeceğiz. Kar marjlarının oldukça düştüğü, riskin ise ters oranda giderek arttığı sektörümüzde tüm üyelerimizin kendilerini korumak için düne göre daha dikkatli davranmaları gerekiyor. 29 yıllık geçmişiyle sektör için çalışan TİMDER’in bugünden sonrada üyeleri için çalışmaya devam edeceğini gururla ifade edebilirim.

2018 Nasıl Bir Yıl Olacak?

2017 yılının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde başta ekonomi olmak üzere ülkenin her köşesinde hatta kişilerin bireysel hayatlarında bile 2017’nin nasıl bir yıl olduğu, 2018’in ise nasıl bir yıl olacağı konuşuluyor. 2017 yılı ülkemiz açısından 2016 yılına oranla daha stabil bir yıl olarak geçti diyebiliriz. Ekonomik açıdan baktığımızda ise Türkiye’nin üçüncü çeyrekte %11,1’lik büyüme kaydederek büyüme şampiyonu olduğunu görüyoruz. Ancak bu rakamların son çeyrekte düşmesi ve yıllık büyüme oranın %6-7 civarında olması öngörülüyor. 2017 yılında gerçekleşen bu büyüme rakamlarının 2018 yılında yakalanmasının pek mümkün olmadığı ekonomistler tarafından öngörülürken, her gelecek yıl için “Zor bir yıl olacak” yaklaşımının ifade edildiğini unutmamak gerekiyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün öneminin farkında olarak her gelen yıla umutla bakmak gerektiğini düşünerek 2018 yılının sektörümüz ve ülkemiz açısından bol kazançlı ve huzurlu bir yıl olmasını diliyorum.