Başkan'dan

Sektörümüzü Yeni Bir Yapılanma Süreci Bekliyor

15 Mart 2020

Ülkemizde 2018 yılının ortalarından itibaren etkisini iyiden iyiye hissettiren ekonomik çalkantılar, bütün iş kollarını etkilese de en büyük zararı inşaat sektörüne verdi diyebiliriz. Yıllar içerisinde ekonomimizin lokomotif sektörü haline gelmiş olan inşaat sektöründe yaşanan böylesi bir küçülme, zincirleme bir reaksiyona yol açarak arkasından birçok sektörün daralmasına yol açtı.

Ruhsat alınan daire sayısı 2017 yılında 1.4 milyonken 2019 yılında 306 binin ötesine geçemedi. Aradaki farkın büyüklüğüne bakarak inşaat sektörünün geldiği nokta hakkında daha sağlıklı çıkarımlar yapabiliriz. Ruhsat alınan daire sayısındaki azalmanın yanı sıra, son iki yıldır, ruhsat alınan daire sayısı, yapı kullanım izni verilen daire sayısının altında kalıyor, yani yeni inşaat yapılamıyor ancak öncesinde alınan ruhsatlarla yapılan binalar kullanıma hazır hale getiriliyor. 16 yıl boyunca, yapı ruhsatı verilen daire sayısı, kullanım izni verilen daire sayısından fazlaydı. 2018’de durum değişti. Bir süre daha yapı kullanım izni verilen daire sayısı, ruhsat alınan daire sayısından yukarıda seyredecek gibi görünüyor. Yapılar tamamlandıkça, mevcut durumda sayısı epey yüksek olan konut stoku daha da artacak, alım gücü düşüklüğü nedeniyle azalamayan stoklar bu alanda daha büyük bir yığılma meydana getirecek. Yenilenmesi gereken bölgelerdeki maliklerin, konut stokunun yoğun olduğu bölgelere naklini sağlayacak bir sistem oluşturulabilirse, hem riskli yapılar ortadan kaldırılmış olacak hem de sektörde önemli bir hareketlilik sağlanacaktır. Bu konuda devlet eliyle yürütülecek bir çalışmanın başarılı sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum.

Ekonomimizin bel kemiğini oluşturan inşaat sektörünün, içerisinde bulunduğu durumdan çıkarak eski hareketliliğine kavuşabilmesi için hepimizin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi gerekiyor. Mevcut durumda, yık-yap anlayışının uzun vadede sürdürülebilir olmaktan çıktığını söyleyebiliriz.

Sektörümüz kabuk değiştirerek ilerlemeye devam edecek
Kentsel dönüşüm elbette bitmeyecek, güçlendirme ve yenileme çalışmalarıyla güvenli hale getirilemeyecek çok sayıda konut söz konusu. Bunların yıkılarak yeniden yapılması mecburi. Bu binaların dışında kalan yerler için farklı çalışmalar göz önünde bulundurulmalı. Deprem kuşağında olduğumuz gerçeğinden de yola çıkarak yapıları güvenli hale getirmenin alternatif yollarını aramamız gerekiyor. TİMDER olarak, geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiğimiz “Evini Yenile” kampanyasının bir benzerini, derin yenileme odaklı olarak uygulama düşüncesindeyiz. Bu sayede, yık-yap maliyeti ortadan kaldırılmış, süre avantajı sağlanmış, hafriyatla çevre kirliliği oluşturulmamış ve şehrin silueti bozulmamış olacak. Konuyla ilgili gerekli mercilerle görüşmelerimiz ve raporlama süreçlerimiz devam ediyor, yakın bir zamanda bu konuyla ilgili daha kesin ve iyi haberler verebilmeyi umuyorum. “

İnşaat sektörünü canlandırma çalışmalarına devam ederken bir yandan da ihracatı artırmak adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Özellikle seramik gibi katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının artması, ülkemizin bilinirliği ve döviz gelirleri açısından pozitif etki yaratacaktır. Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı - UNICERA İstanbul’da da özellikle iç pazardaki daralmayı öngördükten sonraki temel amacımız ihracatı artıracak çalışmalara yoğunluk vermek oldu. Bu yıl 10-14 Mart 2020 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz fuarımızda, 130 ülkeden 100 binin üzerinde sektör profesyoneline ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. Yine “Alım Heyetleri B2B Eşleştirme Programı”nda da, dünyanın dört bir yanından gelecek olan heyetler katılımcı firmalarla birebir iş görüşmeleri gerçekleştirecek. Görüşmelerin tüm katılımcılarımızı memnun etmesini ve ihracat rakamlarına önemli bir katkıda bulunmasını temenni ediyorum.

Bu yıl her zamankinden farklı olarak fuarımızla eş zamanlı olarak Kitchen Turkey özel bölümü gerçekleştirilecek ve A’dan Z’ye tüm mutfak ürünleri sergilenecek. İhracatı artırma açısından Kitchen Turkey özel bölümünün de pozitif etki yaratacağını düşünüyorum.

TİMDER Akademi
15 yıldır aralıksız olarak devam ettirdiğimiz ve alanında uzman isimleri sektör çalışanlarıyla bir araya getirdiğimiz TİMDER Akademi, başarılı bir dönemin ardından sona erdi. Son yılların en yoğun katılım sayılarına ulaştığımız eğitimlerimizde her zaman olduğu gibi en günceli yakalamaya gayret ettik. Seneye yepyeni bir müfredatla yine sektörle buluşmayı ümit ediyoruz.