Başkan'dan

Koronavirüs Yeni Bir Dünya Düzeni Yaratıyor

26 Haziran 2020

Yeni sayımızı, tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid- 19’un gölgesinde sizlerle buluşturuyoruz. Mart ayında ülkemizde ilk vakanın görüldüğü tarihten bu yana, hepimizin ana gündem maddesi, virüs ve virüsün hayatımızda meydana getirdiği değişiklikler oldu. Dünya ekonomisinin gidişatı virüs öncesinde de oldukça çalkantılı ve dengelerin sürekli değiştiği bir çizgide ilerliyordu ancak virüs bu dengeleri tamamen tepetaklak etti, doğru bildiklerimizden eskisi kadar emin olamaz olduk. Virüs sonrası dünyadaki ekonomik dengelerin ne şekilde oluşacağıyla ilgili henüz kesin olarak bir çıkarımda bulunmak güç olsa da bizler yeni dünya düzeninde daha fazla rol alabilmek için bu süreci doğru okumalı ve yönetmeliyiz. Özellikle, dünyanın önyargıyla yaklaşmaya başladığı ve pazarı uzun yıllardır ucuz işgücü sayesinde şekillendiren Çin’in yavaşlama içerisine girecek olduğunu da dikkate alarak yeni ve güçlü stratejiler oluşturmak zorundayız. Bilhassa katma değeri yüksek olan sektörleri dünyada öne çıkarmak ve Türk sanayisinin gücünü uluslararası arenada daha fazla sergilemek bir zorunluluk halini aldı. Bu süreçte üretici firmalarımız ihracat faaliyetlerini de ara vermeden sürdürdüler, gösterdikleri üstün gayret de takdire şayandı. Hepimizin iş yapış şekillerini güncellemek durumunda kaldığı, belki de virüs sonrası da yepyeni işleyişlerin yolunu açacak olağanüstü bir süreç yaşıyoruz. Ortak bir amaç ve çabayla bu süreçten yeni kazanımlar elde ederek çıkabileceğimize yürekten inanıyorum. Kaliteli kaynağa, kalifiye işgücüne ve vizyoner yöneticilere sahibiz. Türk malı algısını ne kadar yükseğe taşıyabilirsek ülkemizin ekonomisi de o oranda gelişecektir.

Fuar ziyaretçilerinin neredeyse tamamı ciddi alıcılardan oluşuyordu
Ülkemiz vakaların geç görüldüğü ve diğer ülkelere göre görece daha iyi hazırlanma fırsatı bulan bir pozisyonda olduğu için süreci daha iyi kontrol altına alabildik. Ancak sektörümüzün en önemli etkinliği olan ve dünyaya açılan yüzümüz olarak kabul ettiğimiz UNICERA Fuarımızın Covid-19’un gölgesinde kalması bizler için ciddi bir şanssızlık oldu.

Dünyadaki vakaları yakından takip ederek her türlü erteleme ve iptal ihtimalini göz önünde bulundurarak, olası bir iptal-erteleme durumunda yapmamız gerekenlerle ilgili kriz planımızı hazır bulundurduk. Açılış gününe kadar yerel yetkililerle durumu devamlı olarak istişare ederek fikirlerini aldık ancak ülkemizde henüz hiç vaka görülmemiş olması ve emsal bir iptal kararının henüz verilmemiş olması nedeniyle iptal veya erteleme adımı hiçbir yetkili tarafından tavsiye edilmedi. Bizler de önceden belirlenmiş olan 10 Mart tarihinde fuarımızın açılışını gerçekleştirdik. Velhasıl fuarımızın ikinci günü ülkemizdeki ilk vakanın görülmesi ziyaretçi ve katılımcılarımız nezdinde ciddi bir endişeye mahal verdi.

Süreci ne kadar başarıyla yürütmeye çalışırsak çalışalım bilinmeyenin karşısında duyulan korku ve endişe ziyaret iptallerine neden oldu. Tek tesellimiz; ziyaretçi sayımızda geçtiğimiz yıllara göre azalma yaşansa da gelen ziyaretçilerin gerçek alıcılar olması oldu. Fuar süresince gerçekleştirdiğimiz stant ziyaretlerinden aldığımız geri dönüşler de, stantları ziyaret eden kişilerin neredeyse tamamının ciddi alıcı olduklarını ortaya koymuş oldu.

Elbette bizlerin temel gayesi daha fazla sayıda yabancı alıcıyı ağırlayarak firmalarımızın ihracat rakamlarına katkıda bulunmaktı, yasaklar nedeniyle yaşanan kayıpları telafi etmek adına da yetkili kurumlarla sürekli iletişim halindeyiz. Firmalarımızın mağduriyetlerini ilgili kurumlarla paylaştık ve çözüm adına atılabilecek adımlarla ilgili önerimizi de sunmuş olduk. Umarım ki önümüzdeki fuara kadar bu konuyla ilgili iyi haberlerimizi katılımcı firmalarımızla paylaşarak mağduriyetlerini giderebileceğiz.

Dernek olarak salgının ilk gününden itibaren üye firmalarımıza maske temin etme konusu önceliklerimiz arasında yer aldı. Maske satışının yasaklanması bu adımı atmamızı geciktirse de yasaklar kalkar kalkmaz temin edebildiğimiz kadar maskeyi üyelerimizle paylaştık.

Dayanışmanın ekstra önem kazandığı bu süreçlerde üyelerimizle her daim iletişim içinde ve omuz omuza hareket ediyoruz. Koronavirüse karşı alınan ekonomik tedbirleri düzenli olarak üyelerimizle paylaşarak yararlanabilecekleri unsurlara dikkat çekiyoruz. Vaka sayılarının da giderek azaldığı bir sürece girmiş bulunuyoruz, umarım ki normalleşme sürecini başarıyla yürüterek faaliyetlerimize kaldığımız yerden devam edebiliriz.