Başkan'dan

Fuar Alanına Giriş Yapan Her 4 Ziyaretçiden Biri Yabancıydı

01 Mayıs 2019

“Yeni yönetimle birlikte derneğimizin ve sektörümüzün daha iyi noktalara taşınacağına inanıyorum.”
30 Nisan Salı günü gerçekleşecek 21.Olağan Genel Kurul ile birlikte 2 yıllık görev dönemimiz sona eriyor. Yönetimde olduğumuz 2 yılı ele aldığımızda başardığımız, daha iyi hale getirdiğimiz şeylerin yanında yetersiz kaldığımız, vakit yettiremediğimiz işler de oldu. Yeni yönetimle birlikte derneğimizin ve sektörümüzün daha iyi noktalara taşınacağına inanıyorum.

“Yaşanacak daralmaları ön görerek üyelerimizi yaklaşan ekonomik çalkantılara karşı uyardık ve tedbirli olmalarını tavsiye ettik.”
TİMDER olarak, sektörü yönlendirme ve yol gösterme gibi önemli bir misyonumuz var. Bu misyonu gerçekleştirmek için de yaptığımız toplantılarda gündemimizi meşgul eden sektörel problemlere çözüm aramanın yanı sıra, ön gördüğümüz sorunlara karşı da üyelerimizi uyararak mevcut riske karşı pozisyon almalarını salık veriyoruz. Henüz daha kimse farkına varmamışken yaşanacak daralmaları ön görerek üyelerimizi yaklaşan ekonomik çalkantılara karşı uyardık ve tedbirli olmalarını tavsiye ettik. Bu uyarımızı dikkate alarak iç piyasadaki daralmayı tolere etmek adına ihracat ayağına ağırlık veren üyelerimiz süreci mümkün olan en az hasarla karşıladılar.

“100 bin metrekare alanda, 18 bin 358’i yabancı, toplam 91 bin 502 sektör profesyonelini ağırladık.”
Yine iç piyasadaki daralmayı ön görerek sektörümüzün buluşma noktası UNICERA Fuarı’nda ziyaretçi hedeflemelerimizi yurt dışı odaklı yaptık. CNR Holding ile birlikte yürüttüğümüz pazarlama çalışmalarının neticesinde fuara dünyanın farklı noktalarından ciddi bir ziyaretçi akını oldu. 100 bin metrekare alanda gerçekleştirdiğimiz
UNICERA Fuarımızda 18 bin 358’i yabancı olmak üzere toplam 91 bin 502 sektör profesyonelini ağırladık. Hatta fuar alanına giriş yapan her 4 ziyaretçiden biri yabancıydı. Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova, Arnavutluk, İsrail, Filistin başta olmak üzere 130 ülkeden UNICERA’ya katılan sektör profesyonelleri, seramik sektörünün önde gelen 1.200 markasının fuarda sergilediği yeni ürün ve koleksiyonlara büyük ilgi gösterdi, bu olumlu gelişmelerin iç pazardaki daralmayı telafi etmesini ümit ediyoruz.

“Umarım sektörümüz bu süreci en az hasarla atlatarak yoluna güçlenerek devam eder.”
Yaşanacak ekonomik daralmayı ön görürken konkordatoya dair bir tahminde bulunarak üyelerimizi uyaramadık. Bu da sektör olarak ekonomik gelişmeler noktasında daha tetikte olmamız gerektiğini fark etmemizi sağladı. Sektörümüzde konkordato ilan eden firmalar da oldu. Umarım sektörümüz bu süreci en az hasarla atlatarak yoluna güçlenerek devam eder.

2018 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile derneklerin üye bilgilerini Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS)’ne işlemeleri zorunlu hale getirildi, bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmada sektör değiştiren ve üyelik bilgilerini güncellemeyen üyelerimizin sisteme girilememesiyle güncel üye sayımız 754’e düşmüş oldu. Üyelik için başvuran yeni firmaların faaliyet alanlarının derneğimizle örtüşmesi durumunda bu sayıda artışlar olacaktır.

“Fuar esnasında katılımcı firmalarla yaptığımız görüşmelerde, yabancı ziyaretçi sayısındaki artıştan duydukları memnuniyeti bizzat dinleme şansımız oldu.”
Sektörümüzün can suyu olan UNICERA Fuarı, piyasada yarattığı hareketlilikle katılan firmaların büyük bir memnuniyet duymasını sağladı. İlk kez düzenlendiği 1988 yılında yalnızca 400 m²’lik bir sergi alanına sığan fuarımız, bu yıl 100 bin metrekarelik bir alana ulaştı ve gücünü büyük ölçüde artırdı.

Fuar esnasında katılımcı firmalarla yaptığımız görüşmelerde, yabancı ziyaretçi sayısındaki artıştan duydukları memnuniyeti bizzat dinleme şansımız oldu. Yabancı ziyaretçi sayısının artması, ihracatı artırarak döviz girdisine olumlu etki etmesinin yanı sıra Türk üreticilerin gücünün daha fazla duyurulmasına da hizmet etmiş oluyor. Nihai duruma baktığımız zaman; UNICERA sayesinde çok sayıda yeni iş birliği kurulduğunu ve bu ticaretin ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz.

“Şu anda dünyanın sayılı seramik, banyo ve mutfak fuarları arasında yer alan fuarımızı dünyanın en büyüğü yapmak için çalışıyoruz.”
2020 fuarımız içinse çalışmalarımıza çoktan başladık, yabancı ziyaretçimizde yüzde %25 artış, toplam ziyaretçi sayımızda yüzde %30 artış hedefliyoruz. Üreticilerimizin öncelikli pazarları başta olmak üzere hedef pazarlarımızın tamamıyla iletişime geçerek fuarı ziyaret etmeleri adına çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda dünyanın sayılı seramik, banyo ve mutfak fuarları arasında yer alan fuarımızı dünyanın en büyüğü yapmak için çalışıyoruz.

“Yaşanacak gelişmeler ışığında üyelerimize faydalı olacağına inandığımız isimleri ağırlamaya devam edeceğiz.”
Üyelerimizin ekonominin geleceğiyle ilgili yeni bir perspektif kazanması adına düzenlediğimiz TİMDER Ekonomi Sohbetleri’nde son olarak Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’yi ağırladık. Özince, ülke ekonomimizin güncel durumunu değerlendirerek gelecek beklentilerini gerçekçi bir dille üyelerimizle paylaştı. Yaşanacak gelişmeler ışığında üyelerimize faydalı olacağına inandığımız isimleri ağırlamaya devam edeceğiz.