Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 Yılı Üçüncü Çeyrek Sonuçları Açıklandı

05 Aralık 2018 Çarşamba

Sektörden Haberler
Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 Yılı Üçüncü Çeyrek Sonuçları Açıklandı

Türkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2018 yılı üçüncü çeyrek verileri açıklandı. Bu dönemde ekonomi ve siyasette yaşanan önemli dalgalanmalara rağmen, 17 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri net ihracat katkısını en çok artıran (41,4) sektör oldu. İnşaat seramikleri, 1,5 yıldır devam eden istikrarlı artışıyla ihracata olan net katkısını sürdürmeye devam ederken, onu sırasıyla giyim eşyaları (6,71) ve mobilya sektörü (4,24) takip etti.

2018 yılı üçüncü çeyreğinde, mali göstergelerde yaşanan dalgalanmalar, Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı ve yükselen enflasyon reel sektörü ve reel sektör ile mali sektör arasındaki ilişkileri olumsuz etkiledi. Türkiye’nin bu dönemde yaşadığı sıkıntıların kaynağı yine döviz kurları oldu ve döviz kazanma ihtiyacının yani ihracatın hayati önemi bir kez daha ortaya çıktı. İnşaat seramikleri sektörü ise; bu zorlu koşulların yaşandığı ve döviz kazanma ihtiyacının zirveye çıktığı 2018 yılı üçüncü çeyrek döneminde, net ihracat katkısını en çok artıran sektör olmayı başardı.   

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen endekste 0,2 puan artış var
Türkiye’de ilk kez Türkiye Seramik Federasyonu tarafından hazırlanan ve ilki geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıklanan “Türkiye İhracat Katkı Endeksi”ne göre, 2018’in üçüncü çeyreğinde ihracat katkı endeksinde önemli bir artış gözlemlendi. Türkiye sanayinin genel katkı oranı 0,98 puan ile bir önceki çeyrek döneme göre 0,2 puan artış gösterdi. 13 sanayi kolunun katkı oranlarında da bir önceki çeyrek döneme göre iyileşme görüldü. 4 sanayi kolunun katkı oranı ise düştü.    

Türkiye sanayinin genel katkı oranı geçen yıl son çeyreği 0,74 ile kapatırken, 2018 yılı ilk çeyrekte 0,79’a yükselmiş, ikinci çeyreğinde ise 0,78 ile durağanlaşmıştı. Üçüncü çeyrekte ise 0,98 puan ile ölçüm yapılan son yirmi beş çeyreğin en yüksek seviyesine çıktı.

İlk 3 sektör yine değişmedi
2018 yılı üçüncü çeyrek katkı endeksi verileri itibariyle en yüksek ihracat katkı oranını 41,4 ile inşaat seramikleri gerçekleştirdi. İnşaat seramikleri katkı oranı son altı çeyrek dönem yani 1,5 yıldır önemli bir artış eğilimi göstererek, ihracat net katkısı artışını istikrarlı şekilde sürdürüyor.  Üçüncü çeyrek itibariyle 17 sanayi kolu içinde ihracat katkı oranı pozitif olan yine 10 sektör 
bulunuyor. İnşaat seramikleri sonrası en yüksek katkı oranına sahip iki sektör 6,71 ile giyim eşyaları ve 4,24 ile mobilya sektörü oldu ve ilk üç sektördeki sıralama değişmedi.

En yüksek negatif oran elektronik ve bilgisayar sanayinde
En yüksek ihracat gerçekleştiren motorlu kara taşıtları sanayinin katkı oranı ise üçüncü çeyrekte 1,73’e çıkarken, tekstil sanayinin 1,60’a geriledi, metal eşya sanayinin ise 2,07’ye çıktı.  7 sanayi kolunun ihracat katkı oranları üçüncü çeyrekte negatif oldu. En yüksek negatif oransa 0,17 ile elektronik ve bilgisayar sanayinde gerçekleşti.

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem ÇENESİZ: “Çıkış yolumuz ihracat diyerek, yurt dışı rekabet gücümüzü artırmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.”
Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 yılı üçüncü çeyrek verilerini yorumlayan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı ÇENESİZ; “Zor bir dönem geçirdik. Artan enflasyon ve döviz kurlarındaki hızlı artışlar, yaşanan belirsizlikler, mali göstergelerde değer kayıplarının hızlanması ve ekonomik istikrar zayıflaması tüm sektörleri olumsuz yönde etkiledi. Yurt dışında ise küresel ticarette karşılıklı korumacılık önlemleri başladı ve ihracatı zorlaştıran bu süreç ile ticaret savaşları endişesi baş gösterdi. Emtia ve mal fiyatlamalarında ciddi dalgalanmalar yaşandı. Ama tüm bunlara rağmen, inşaat seramikleri sektörü 2018 yılı üçüncü çeyrek döneminde ihracat katkı oranını en çok artıran sektör olmayı başardı. İnşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranı bir önceki çeyrek döneme göre 13,52 puan artış gösterdi. Bu artış sektörün yurtdışı rekabet gücünün her türlü olumsuz koşulda dahi artmakta olduğunun kanıtıdır. Çıkış yolumuz ihracat diyerek, yurtdışı rekabet gücümüzü artırmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

 

HABER HAKKINDA YORUMLAR
TİMDER Kurucu Üyesidir.