Türkiye İMSAD Ağustos 2020 Sektör Raporu Açıklandı

01 Eylül 2020 Salı

Türkiye İMSAD Ağustos 2020 Sektör Raporu Açıklandı

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Ağustos 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde %8,1 büyüme gösterdi. Covid-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar nedeniyle inşaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayında bir önceki yıla göre %24,1, mayıs ayında ise %26,8 düştü. Haziran ayında ise inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın haziran ayına göre %27 arttı. Haziran ayındaki üretim artışında içeride işlere dönüş ve işlerin yeniden başlamasıyla dış pazarların açılması etkili oldu.

2020 yılı haziran ayında 22 alt sektörün 21’inde üretim bir önceki yılın haziran ayına göre arttı. Üretim sadece inşaat camları sektöründe geriledi. Haziran ayında birçok alt sektörde üretim çift haneli ve yüksek oranlar ile arttı. En yüksek üretim artışı %83,8 ile hazır beton alt sektöründe görüldü. Armatür musluk vana ve valfler sektöründe üretim %63,9, çimentoda %61 ve kilitler ile donanım eşyalarında %53,3 seviyesinde oldu. İnşaat boya ve verniklerinde üretim %49,3 yükseldi.

Haziran ayındaki yüksek üretim artışı ile 2020 yılı ocak-haziran döneminde inşaat malzemesi sanayi üretimi artışı %0,1 olarak gerçekleşti. 22 alt sektörden 10’unda üretim geçen yılın ocak-haziran dönemine göre arttı. 12 ürünün üretimi ise geçen yılın ocak-haziran döneminin altında kaldı.

İhracat haziran ayında %28 arttı
İnşaat malzemeleri ihracatı haziran ayında önemli ölçüde arttı. 2020 yılının haziran ayında inşaat malzemesi ihracatı geçen yılın haziran ayına göre %28 arttı ve 1,75 milyar dolara yükseldi. Haziran ayında aylık hızlı ihracat artışının bir nedeni de 2020 yılı haziran ayında geçen yılın haziran ayına göre daha çok çalışma günü bulunması oldu. Diğer yandan başta Avrupa pazarları olmak üzere dış pazarlarda işe dönüşlerin başlaması da ihracatı olumlu etkiledi. Pazarların toparlanması ile önümüzdeki aylarda ihracat artışının sürmesi bekleniyor.

İthalat haziran ayında %13,2 yükseldi
2020 yılı haziran ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre %13,2 artarak 542 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk çeyrek döneminde ithalatın artışına karşılık nisan-mayıs döneminde Covid-19 salgını etkileri ithalatta sert daralmaya yol açmıştı. Haziran ayında ise inşaat işlerine dönüş ile ithalat haziran ayında tekrar artış gösterdi. İthalatta artışın önümüzdeki aylarda sınırlı ölçüde devam etmesi bekleniyor.

İnşaat sektörü 2020 yılı ikinci çeyreğinde %2,7 daraldı
İnşaat sektörü 2020 yılının ikinci çeyreğinde %2,7 küçüldü. Covid-19’un olumsuz etkisi inşaat sektörü üzerinde daha sınırlı etki yarattı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yaşanan %11,7 daralma nedeniyle de önemli bir baz etkisi oluştu. 2020 yılının ikinci çeyreğindeki küçülme ile inşaat sektörü 8 çeyrek üst üste küçüldü. İnşaat sektöründe Covid-19’un yanı sıra küçülmeye yol açan kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar da devam etti.

İnşaat harcamaları 2020 yılı ikinci çeyrekte %9 azaldı
2020 yılının ikinci çeyreğinde inşaat harcamaları cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre %9 azaldı ve 123,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Yılın ikinci çeyreğinde inşaat faaliyetlerinin Covid-19 nedeniyle sınırlanması inşaat harcamalarında daralmaya yol açtı.

İnşaat sektöründe daralma ekonomik küçülmenin altında kaldı
İnşaat sektörü ile ekonominin genelinde yaşanan büyüme arasındaki pozitif ilişki son 7 çeyrekte önemli ölçüde bozuldu. 2018 yılında ekonomi %3 büyürken inşaat sektörü %1,9 küçülmüştü. 2019 yılında ise ekonomi %0,9 büyürken inşaat sektörü %8,6 daralmıştı. 2020 yılının ilk çeyrek döneminde de ekonomi %4,5 büyüdü ancak inşaat sektörü %1,5 küçüldü. 2020 yılının ikinci çeyrek döneminde ise bu kez ekonomi %9,9 daralırken inşaat sektöründe küçülme %2,7 olarak gerçekleşti.