İZODER Yalıtım Seminerleri’nin İkincisi Ankara’da Gerçekleşti

18 Ocak 2018 Perşembe

İZODER Yalıtım Seminerleri’nin İkincisi Ankara’da Gerçekleşti

İZODER, Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile Ankara’da ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’ düzenledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Artık dünya, enerjiyi verimli kullanmak için yalıtım yapıyor. Bunun için de önümüzdeki süreçte tüketilen enerji hesaplanacak. Bakanlığımızın binasında ne kadar enerji tüketildiğini inceledik ve metrekare başına 140 kw/saat enerji tüketildiğini ve sera gazı salınımını ortaya çıkardık. Gerekli yalıtım işlemlerini yapmaya başladık, şu anda yaklaşık 110 kw/saat civarındayız. Bu oranı daha aşağı, 80’e 70’e indireceğiz” dedi.

Binalarda Doğru Yalıtım Uygulamaları Olmalı
Yalıtım sektörünün çatı örgütü olarak Anadolu’ya yöneldiklerini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Amacımız, yurt genelinde yalıtım bilincini artırmak ve ülkemiz için stratejik öneme sahip bir konuda farkındalık yaratmaktır. Bugün kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirerek, tüm binaları doğru yalıtım uygulamalarıyla inşa edersek, ülke ekonomimize her yıl milyarlarca dolarlık katkıda bulunabiliriz” diye konuştu.

TOBB Sosyal Tesisleri’nde, BONUS, BTM, Filli Boya, ForceChem, İZOCAM, TERRA\WOOL, WEBER sponsorluğunda düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri-Ankara’, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Levent Pelesen, Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Tuna Cebecioğlu, öğretim üyeleri, mimar, mühendis, kamu ve sektör temsilcilerinin yanı sıra STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Isı Yalıtımı Yerine ‘Isıtma ve Soğutma’
Seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, inşaat yatırımları artarken çevrenin de korunması gerektiğini belirterek, “Malzeme üretiminde kullandığımız hammadde ve tükettiğimiz enerji çok önemli. İnşa ettiğimiz binalar can ve mal güvenliğimizi sağlarken uzun yıllar hizmet verebilmeli. Artık ısı yalıtımı yerine ‘ısıtma ve soğutma’ diyoruz. Bizim en fazla enerji giderimiz ısıtma ve soğutma nedeniyle oluyor. O zaman binamızı yalıtmak için ısıtma ve soğutmayı hesap ederek projelerimizi yapmamız lazım. Çünkü öyle şehirlerimiz var ki, buralarda sadece 3 ay kış yaşanıyor, diğer aylarda sıcak bir iklime sahip. Demek ki, binamızı yalıtacağız ama sadece ısıtma amacı gütmeyeceğiz” diye konuştu.

Hedef enerjiyi verimli kullanmak olmalı “Binalarımızı bütüncül planlamamız, bütüncül çözümler üretmemiz, yani enerji verimli hale getirmemiz gerekiyor” diyen Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Uluslararası normlarda biz de binalarımızı yaşanabilir hale getireceğiz” dedi.

Mevcut Binalarda Neler Yapılması Gerektiğini Değerlendirmeliyiz
‘Su Yalıtımı Yönetmeliği’ni hatırlatan Mustafa Öztürk, “İnsanı gam duvarı nem yıkar. Isıtma soğutmanın yanı sıra su, ses, yangın yalıtımına bütüncül bakılarak projelendirme yapılmalı. Yeni binalarımızda su yalıtımı yapılıyor ancak mevcut binalarda neler yapılması gerektiğini tartışmamız, değerlendirmemiz lazım. Bakanlık olarak bütün şehirlerdeki binaların tamamının envanterini çıkaracağız. Bu binaları da dayanıklı hale getirmemiz lazım” dedi.

Ülkemizin Toplam Enerji Tüketimini Azaltmamız Mümkün
Ülke genelinde yalıtım bilincini artırmak, kamu ile sektör temsilcilerini buluşturmak, vatandaşlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Anadolu’ya yöneldiklerini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Isı, su, ses ve yangın yalıtımı, her şeyden önce Türkiye’nin geleceği için stratejik öneme sahip bir konulardır. Bu konuda vatandaşların doğru bilgilere sahip olması çok önemli çünkü tüm yalıtım uygulamalarıyla, güvenli, sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına sahip oluyoruz. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık %15 azaltmamız mümkün. Su yalıtımı konusunda ise bugün ülke genelindeki 15 milyon konutta halen su yalıtımı yok. 6.5 milyon konut ise deprem açısından riskli bina statüsünde. Su Yalıtımı Yönetmeliği, Türkiye’de binaların kaderini değiştirecek” dedi.

Alanında Uzman Konuşmacılar Yalıtımı Masaya Yatırdı
‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’, güncel bilgilerin paylaşıldığı oturum ve sunumlarla devam etti. ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği Neler Getiriyor’ başlıklı oturumun konuşmacıları, ÇŞB Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Atila Erenler ve İZODER Teknik İş Geliştirme Yöneticisi Timur Diz, yönetmeliğin amacına ulaşması için neler yapılması gerektiğini, katılımcılarla paylaştı. ‘Yapı Güvenliği ve Su Yalıtımı Uygulamaları’ İZODER Su Yalıtımı Komisyonu Başkan Yardımcısı Jozef Bonfil, su yalıtımı sayesinde sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam alanına sahip olmak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Seminer alanında uzman kişilerin yalıtım konusundaki görüşleriyle devam etti.