03 Aralık 2021 Cuma
Yapı malzemeleri sektörünü üretici ve satıcılarıyla aynı çatı altında toplayan TİMDER (Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği), sektörün güncel durumunu değerlendirmek, problemlerle ilgili ortak akıl yürütmek ve birlikte sürdürülebilecek çalışmaları değerlendirmek üzere DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) ile Cemile Sultan Korusu’nda bir araya geldi.
Son dönemde hızla büyüyen ve halk sağlığını tehdit eden ikinci el kombi pazarıyla ilgili değerlendirmelerin paylaşıldığı toplantıda TİMDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Cenk Kaya; “Döviz kurlarındaki yükselişle birlikte azalan alım gücü tüketicileri alternatif çözümler bulmaya yöneltti, kombisini değiştirirken daha ucuz bir çözüm isteyenler ikinci el ürünleri tercih etmeye başladı. Son yıllarda ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen ikinci el kombi pazarı sektörü tehdit etmenin yanı sıra insan sağlığı için de ciddi bir tehlike arz ediyor. Konuyla ilgili çalışmalar yetkisiz kişilerce sürdürüldüğünden ikinci el olarak sunulan ürünlerin sağlıklı çalışıp çalışmadığıyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Kamu desteğiyle birlikte sürecin ele alınarak kontrol edilmesi gerekiyor.” dedi.
DOSİDER Genel Sekreteri Ekrem Erkut ise ikinci el pazarında cihaz sayılarındaki artışı net tespit etme imkanı olmamakla birlikte tüketici güvenliğini olumsuz etkileyecek büyüklüklerin oluştuğuna dikkat çekerek ikinci el olarak satışa sunulan cihazları tüketicilerin eskime ve ömrü dolduğu için değiştirdiğini söyledi. Pek çok ikinci el cihazın kullanıma uygun olmayan, yüksek güvenlik riski olduğunu, cihazın içerisindeki komponentlerin değiştirilerek mutant cihaz denilen bir yapı meydana getirildiğini, konunun halk sağlığını tehdit ettiği için kamunun konuyla ilgili bir düzenleme getirmesinin şart olduğunu belirtti.
DOSİDER Yönetim Kurulu Üyesi Rezzan Özsarfati ise sahte yetkili servisler konusuna değinerek; “Tüketiciler yetkili servise ihtiyaç duyduklarında web üzerinden arama motorlarına başvuruyor ve çoğu zaman reklam vererek öne çıkan sahte servisleri gerçek zannediyor. Bu servisler hem fahiş fiyatlar uygulayarak yetkili servislere karşı bir önyargı oluşmasına neden oluyor hem de orijinal parçaları sahteleriyle değiştirerek cihazın performansını düşürmüş oluyor. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve tüm yetkili servis bilgilerini barındıran www.servis.gov.tr adresinin bilinirliğini artırarak sahte yetkili servislerin önüne geçebiliriz.” dedi.
TİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım sahte yetkili servisler konusuna dikkat çekmek için TV dizilerinin kullanılabileceğini belirtti. Senaryo içerisine yapılacak eklemeyle doğal akış içerisinde konunun gündeme alınmasının reklamlardan daha etkili olacağını vurguladı.
DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise iklim değişikliği, dijitalleşme ve daha birçok etkenden dolayı dünyada yaşanan büyük dönüşüme, sektörler arası işbirliklerini arttırarak çok daha efektif bir şekilde uyumlanmamın mümkün olacağını belirtti.
TİMDER ve DOSİDER’in sürecin işleyişini birlikte takip etmesine ve gerekli çalışmaların dirsek teması içerisinde sürdürülmesine karar verildi.